U Zagrebu je od 10.03.2011. do 12.03.2011. godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike prof. dr. sc. Ive Josipovića održan Drugi kongres društva nastavnika opće/obiteljske medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Tema kongresa je bila “Bolesnik sa šećernom bolesti u obiteljskoj medicini danas”. Na svečanosti otvorenja sudionike kongresa je ispred svih četiriju Katedri obiteljske medicine pozdravio predstojnik Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Rudika Gmajnić u svojstvu predsjednika znanstvenog odbora kongresa, predstavnik inozemnih gostiju (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije) prim. dr. Ljubin Šukriev, predsjednik Hrvatske liječničke komore prim. dr. Hrvoje Minigo, predstavnica Grada Zagreba iz Ureda za zdravstvo i branitelje Jasmina Brčić, dr. med., dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Davor Miličić te izaslanik Predsjednika Republike prof. dr. sc. Izet Aganović.

Nakon pozdravnih govora uvodno predavanje je održala predsjednica DNOOM-a prof. dr.sc. Biserka Bergman Marković s temom “Zbrinjavanje bolesnika sa šećernom bolesti u obiteljskoj medicini Hrvatske”. Gost predavač prof. dr. sc. Igor Švab potom je održao predavanje “Što treba učiti i znati u dijabetesu?”. Zabavni dio programa upriličili su Zbor Zvjezdice pod ravnanjem dirigenta Zdravka Šljivca i mladi glazbenik Filip Merčep.

Radni dio Kongresa u petak je bio podijeljen na tematske cjeline “Pristup bolesniku sa šećernom bolesti u obiteljskoj medicini” i “Specifičnosti kliničkog pristupa u obiteljskoj medicini”. U popodnevnom dijelu programa održano je šest paralelnih radionica o liječenju oboljelih sa šećernom bolesti peroralnim lijekovima te potom šest radionica o liječnju inzulinom. Na samom kraju radnog dana održan je okrugli stol s temom “Edukacija – zalog bolje prakse”. Pod predsjedanjem dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Davora Miličića te uz sudjelovanje predstavnika svih četiriju Katedri obiteljske medicine prof. dr. sc. Milice Katić (Zagreb), prof. dr. sc. Rudike Gmajnića (Osijek), prof. dr. sc. Erisa Materljana (Rijeka), Davorke Vrdoljak, dr. med. (Split), te predstavnika profesionalnih stručnih društava mr. sc. Nevenke Vinter Repalust (HUOM), Marija Malnara, dr. med. (KOHOM) , prim. dr. sc. Đurđice Lazić (HDOD-HZL) te prof. dr. sc. Biserke Bregman Marković (DNOOM) raspravljano je o novom kurikulumu specijalizacije obiteljske medicine, o važnosti kontinuirane medicinske edukacije, i o ulozi doedukacije mentora. Na kraju napornog radnog dana uslijedila je svečana večera.

Tijekom subote je nastavljeno s radnim dijelom i temama “Specifični problemi zbrinajvanja bolesnika koji boluju od šećerne bolesti” i “Komplikacije šećerne bolesti”. U poslijepodnevnom dijelu programa održane su radionice s temama “Nove tehnologije u praćenju kronične bolesti”, “Područja istraživanja u obiteljskoj medicini”, “Kako načiniti poster prezentaciju?” i “Dijabetičko stopalo”. Kongres je završio okruglim stolom s temom “Kako poboljšati zbrinjavanje bolesnika sa šećernom bolesti?”. Na okruglom stolu su uz domaće stručnjake sudjelovali i inozemni gosti kao predstavnici svojih Katedri i stručnih društava. Istaknuto je da je bolesnik na prvom mjestu, podvučena je važnost prevencije i zaključeno da je neophodno imati sve potrebne parametre u postojećim informatičkim programima koji podržavaju današnji medicinski karton, a koji u tom segmentu ne zadovoljavaju naše potrebe. Zaključeno je i da se podizanjem kvalitete prevencije može doći do kvalitetnije podjele rada liječnika obiteljske medicine i specijalista dijabetologa, sve s ciljem kvalitetnije zdravstvene zaštite bolesnika.

Svi sudionici kongresa dobili su Zbornik radova koji su mnogi ocijenili kao izuzetno kvalitetan materijal za učenje o šećernoj bolesti te džepno izdanje knjige “Osoba sa šećernom bolesti u ordinaciji obiteljskog liječnika” autorice prof. dr. sc. Biserke Bergman Marković. Trenutkom zatvaranja Drugog kongresa DNOOM započele su i pripreme za Treći kongres koji će se održati iduće godine.