3 kongres
U Zagrebu je od 08.03.2012. do 10.03.2012. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Grada Zagreba održan Treći kongres društva nastavnika opće/obiteljske medicine s međunarodnim sudjelovanjem. Tema kongresa je bila “Bolesnci s respiratornim bolestima u obiteljskoj medicini”.

Na svečanosti otvorenja sudionike kongresa je ispred svih stručnih društava opće/obiteljske medicine pozdravio dr Daniel Ferlin, predstavnik inozemnih gostiju (Bosne i hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije) prof. dr. Igor Švab, ispred četiriju Katedri obiteljske medicine pozdravila doc. dr. sc. Ines Diminić Lisica s Katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ispred Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jadranka Božikov, predstavnik Hrvatske liječničke komore prim. dr. Dražen Borčić, te predstavnik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Boris Brkljačić.

Nakon pozdravnih govora uvodno predavanje je održala predsjednica DNOOM-a prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković s temom “Zbrinjavanje bolesnika s bolestima pluća u obiteljskoj medicini u Republici Hrvatskoj”. Gost predavač prof. dr. sc. Janko Kersnik iz Slovenije potom je održao predavanje po nazivom “Što može nastava u obiteljskoj ambulanti dati studentu medicine?”. Za zabavni dio progarma pobrinuo se maestro Zdravko Šljivac koji je predstavio mlade glazbene nade flautisticu Anu Batinicu i sopranisticu Nikolinu Pinko.

Radni dio Kongresa u petak je počeo pozvanim predavanjem doc. dr. sc. Davorine Petek iz Slovenije s temom “Pristup bolesnicima s plućnim bolestima u obiteljskoj medicini u Sloveniji”. Uslijedile su teme: Upotreba antibiotika u respiratornim bolestima (smjernice u odnosu na realitet), Pokazatelji kvalitete skrbi bolesnika s bolestima pluća u obiteljskoj medicini, Odnos liječnika prema osobi u skrbi koja boluje od plućne bolsti, Grlobolja – međunarodne smjernice i dijagnostičke kontroverze, Pristup bolesniku s kašljem i zaduhom, Astma, KOPB, Dijagnostički testovi plućne funkcije, Medikamentozno liječenje kroničnih upalnih plućnih bolesti, Akutna i hitna stanja plućnih bolesti. Nakon sponzoriranih satelitskih simpozija i ručka, u popodnevnom dijelu programa održane su četiri paralelne radionice Spirometrije te radionice: Uvod u znanstveni rad u obiteljskoj medicini – zašto istraživati?, Inkontinencija – dijagnostičke i terapijske mogućnosti, Škola disanja, Reanimacija – vježbe disanja. Na kraju napornog radnog dana uslijedila je svečana večera.

Tijekom subote je nastavljeno s radnim dijelom i temama Antibiotski tretman respiratornih infekcija da ili ne, Nepotrebna upotreba antibiotika, Astma u djece, Zbrinjavanje i trajno praćenje bolesnika, Plućna rehabilitacija, Tehnika upotrebe inhalacijskih lijekova, Novo lice tuberkuloze, Trajno liječenje kisikom bolesnika s kroničnom plućnom bolesti.

Kongres je završio okruglim stolom s temom “Kako poboljšati zbrinjavanje bolesnika s bolestima pluća u obiteljskoj medicini?”. Na okruglom stolu su uz domaće stručnjake sudjelovali i inozemni gosti kao predstavnici svojih Katedri i stručnih društava. Istaknuto je da je bolesnik na prvom mjestu, podvučena važnost ukupne prevencije, a posebno prevencije, pravovremenog otkrivanja i adekvatnog liječenja oboljelih od kronične opstruktivne plućne bolesti. Jednako je naglašena potreba donošenja indikatora kvalitete rada koji bi između ostalog pratili navike liječnika u propisivanju antibiotika u respiratornim infekcijama i bilježenje pušačkih navika oboljelih u medicinsku dokumentaciju. Zaključeno je da je neophodno potrebno omogućiti bolju opremljenost ordinacija obiteljske medicine kako bi se oboljelima od plućnih bolesti ujedno i pružila adekvatna skrb.

Svi sudionici kongresa dobili su Zbornik radova koji je kao i raniji ocijenjen kao izuzetno kvalitetan materijal za učenje o bolestima pluća. Trenutkom zatvaranja Trećeg kongresa DNOOM započele su i pripreme za Četvrti kongres koji će se održati iduće godine.