Pojam dugotrajnog COVID-a
Datum objave: 6. lipnja 2024.

Pune četiri godine od početka COVID-19 pandemije su iza nas. Uz sve simptome akutnog COVID-a vrlo brzo smo se upoznali i s pojmom dugotrajnog COVID-a (engl. long COVID, LC), odnosno post COVID sindroma. LC se povezuje s više od 200 različitih simptoma, a najčešće ga karakteriziraju dugotrajni umor, česte mučnine, glavobolje, tahikardije, moždana magla i dr. Unatoč tome, standardnim dijagnostičkim testovima vrlo je teško dokazati stvarni uzrok ovih tegoba te ih većina perzistira mjesecima i godinama. Procjenjuje se da čak 65 milijuna ljudi u svijetu ima simptome koji bi mogli odgovarati LC-u.

U tijeku je mnogo različitih kliničkih ispitivanja vezano uz LC koja bi trebala olakšati postavljanje dijagnoze LC-a, ali i omogućiti adekvatno liječenje ovog sindroma. Primjerice, mjerenje razine kateholamina i serotonina u bolesnika s disautonomijom živčanog sustava povezano je s postojanjem LC-a. Prema tome, vagalna stimulacija pokazala je dobre rezultate u liječenju LC-a, naročito simptoma umora, moždane magle i anksioznosti. Ipak, dijagnoza LC-a se još uvijek postavlja isključivanjem svih ostalih bolesti koje su povezane s bolesnikom simptomima. Nastavno na dosadašnja saznanja, u bolesnika s paroksizmalnim tahikardijama, naročito onima povezanima s promjenom položaja tijela (engl. postural tachycardia syndrome, POTS) preporuča se upotreba beta-blokatora. U liječenju dispneje preporučaju se vježbe disanja i aerobna tjelesna aktivnost. Nadalje, male doze naltreksona smanjuju umor povezan s LC-om. Međutim, liječenje anosmije, kognitivnih poteškoća, glavobolje, mučnine i bolova u zglobovima klasičnim lijekovima nije zadovoljavajuće te se velike nade polažu u istraživanja utjecaja maraviroca i monoklonskih protutijela na SARS-COV-2 koja su trenutno u tijeku. S druge strane, najopasniji simptomi LC-a, vezani s poremećajima koagulacije krvi danas se liječe antikoagulansima, no i dalje nije poznato koliko dugo liječenje treba trajati.

Zaključno, praktičan i jednostavan test za postavljanje dijagnoze LC-a u svakodnevnom radu i dalje ne postoji, a liječenje je i dalje samo simptomatsko. Usprkos četiri godine brojnih kliničkih i epidemioloških istraživanja, mnoga pitanja vezana uz COVID-19 i dalje su ostala neodgovorena.  

Literatura:

1.      Davis HE, McCorkell L, Vogel JM, i sur. Long COVID: major findings, mechanisms and recommendations. Nat Rev Microbiol 2023;21:133–46. 

2.      Lewthwaite H, Byrne A, Brew B, Gibson PG. Treatable traits for long COVID. Respirology. 2023;28(11):1005-22.

3.      4 years in, a sobering look at long COVID progress. Medscape. 16.4.2024.

Pogledaj još

Tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini – Zagreb, Siječanj

Tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini – Zagreb, Siječanj

Poštovani kolege liječnici obiteljske medicine, Ponavljamo tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini u Zagrebu (13.01. - 14.01.2024.) na lokaciji Češke Beseda u Zagrebu adresa,Ul. Pavla Šubića 20, 10000, Zagreb. Program tečaja se nalazi u nastavku. Prijava na...