Predstavljena knjiga: Najčešće bolesti pluća u obiteljskoj medicini
Datum objave: 15. prosinca 2012.

Izdavačka kuća Alfa i Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine 10. prosinca 2012. godine su u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu predstavili knjigu “Najčešće bolesti pluća u obiteljskoj medicini” autora Biserke Bergman Marković i suradnika. Riječ je o prvoj knjizi u nizu novopokrenute Biblioteke obiteljske medicine nakladničke kuće Alfa.

Osim autorice i glavnog urednika Božidara Petrača, o knjizi su govorili i prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, prof. dr. sc. Milica Katić, prof. dr. sc. Ilija Kuzman i prim. Slavko Lovasić.

Donosimo dio predgovora:

Prva knjiga u nizu posvećna je najčešćim bolestima dišnog sustava. Više je razloga za to: Ujedinjeni narodi jednu od bolesti pluća, tuberkulozu, uvrstili su 2000. godine među osam važnih Milenijskih ciljeva kojima valja posvetiti posebnu pozornost u 21. stoljeću. S ostalim entitetima liječnici opće/obiteljske medicine se gotovo svakodnevno susreću. Ujesen 2011. godine donesene su nove GOLD smjernice za liječenje još jedne česte bolesti, KOPB-a. To je bolest koju teško prepoznavaju i liječnici i oboljeli, pa čak u 60% slučajeva ostaje neprepoznata. Nadamo se da će objavljivanje novih smjernica pridonijeti kvalitetnijem liječenju tih bolesnika. Danas vrsni liječnici obiteljske medicine mogu uspješno prenijeti svoje prktično iskustvo, ali i teoretska znanja, svojim kolegama. U skrbi za bolesnika (češće s kroničnim, ali i akutnim bolestima) potrebno je tijesno surađivati sa specijalistima različitih struka. Stoga su pojedine teme u ovome priručniku obradili i specijalisti pulmolozi iz zagrebačkih kliničkih bolnica. Pri odabiru autora osnovni kriteriji su bili njihove sklonosti, znanje i usmjerenje određenom subspecijalističkom području.

Još smo nešto važno nastojali postići i objasniti u ovoj knjizi: naglasiti domenu liječnika specijalista obiteljske medicine i razlučiti je od domene specijalista kliničara. Posebno smo istaknuli način zbrinjavanja i važnost uspostavljanja partnerskog odnosa liječnik-bolesnik. Cilj je jasan: što bolja suradljivost bolesnika, to je uspješnost liječenja veća. Zato se puno pozornosti posvećuje edukaciji bolesnika: upoznaje ga s bolesti, uči ga da prepozna simptome, obrazlaže mu se način liječenja i govori o vrijednosti samopomoći. Suvremena medicina pruža brojne mogućnosti, valja ih znati iskoristiti i primijeniti. Naučiti primijeniti tehnike upotrene različitih aplikatora lijeka, vrlo je važno i jamči kvalitetu liječenja. O tim problemima, u ovome će se priručniku naći korisne informacije.

Pogledaj još

Video snimke predavnja sa XV. kongresa

Video snimke predavnja sa XV. kongresa

Poštovani kolegice i kolege, dragi prijatelji i suradnici DNOOM-a Iako je protekli kongres već iza nas, želimo reći još jednom veliko hvala svima koji su prisustvovali našem kongresu te onima koji su trudom i radom pomogli da naš XV. Međunarodni kongres Društva...

Pojam dugotrajnog COVID-a

Pojam dugotrajnog COVID-a

Pune četiri godine od početka COVID-19 pandemije su iza nas. Uz sve simptome akutnog COVID-a vrlo brzo smo se upoznali i s pojmom dugotrajnog COVID-a (engl. long COVID, LC), odnosno post COVID sindroma. LC se povezuje s više od 200 različitih simptoma, a najčešće ga...