III. Kongres: Bolesnik s respiratornim bolestima u obiteljskoj medicini

Date

08. - 10. March, 2012.

Place

Hotel Antunović
Zagreb, Hrvatska

b

Congress organizer

Association of Teachers in General Practice/Family Medicine

Topics

 • Epidemiologija respiratornih bolesti u Hrvatskoj i svijetu
 • Indikatori kvalitete skrbi bolesnika sa bolesti pluca u obiteljskoj medicini
 • Odnos liječnika prema osobi u skrbi koja boluje od plucne bolesti
 • Grlobolja - međunarodne smjernice i dijagnosticke kontroverze
 • Upotreba antibiotika u respiratornim infekcijama (smjernice u odnosu na realitet)
 • Pristup bolesniku sa kašljem i zaduhom
 • Dijagnosticki testovi plućne funkcije i ostale dijagnostičke mogućnosti za astmu i KOPB
 • Medikamentno liječenje kroničnih upalnih bolesti pluća
 • Komplikacije virusnih bolesti respiratornog trakta
 • Astma
 • KOPB
 • Astma kao psihosomatska bolest?
 • Alergijski rinitis
 • Nepotrebna upotreba antibiotika
 • Astma u djece

Drage kolege,

potražite sve što Vas zanima, upoznajte detalje programa 3. Kongresa DNOOMa.

Program možete pogledati ovdje: III. PROGRAM DNOOM-a

Poštovana kolegice, poštovani kolega,

3. kongres Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) posvećen je zbrinjavanju bolesnika s respiratornim bolestima u obiteljskoj medicini. Temu smo izabrali zbog vrlo velikog značaja kojeg respiratorne bolesti imaju, bilo radi učestalosti dolazaka u ordinaciju obiteljske medicine bilo radi posljedica koje ostavljaju neprepoznate i neliječene bolesti. U zadnje vrijeme sve se više prepoznaje značaj nedijagnosticirane i neliječene KOPB, neadekvatnog i prema smjernicama neprilagodenog liječenje astme kao i pretjerana i nepotrebna upotreba antibiotika. I sami pacijenti, kašalj, kao simptom takve neprepoznate bolesti doživljavaju samo kao nužnu posljedicu pušenja, koja ih vodi k liječniku samo kada se bolest komplicira.

Društvo nastavnika opće/ obiteljske medicine intenzivno radi na suradnji sa specijalistima pulmolozima. Zajedničko zbrinjavanje bolesnika od strane liječnika obiteljske medicine i specijaliste pulmologa u teškim oblicima plućnih bolesti stvara potrebu zajedničke suradnje koja je u zadnje vrijeme oslabila ili ponestala. Kongres će biti mjesto zajedničkog druženja i razmjene iskustva.

Društvo nastavnika opće/ obiteljske medicine okuplja nastavnike koji i sami rade u praksi, a bave se edukacijom. Stoga je nastava koju vode bazirana na znanstvenim dokazima, ali i na praktičnom radu. Na sponzoriranim simpozijima će sudjelovati specijalisti pulmolozi iz konzilijarne zdravstvene zaštite za stanja bolesti kada nije dovoljna briga liječnika obiteljske medicine.

Na kongresu će se okupiti i predavači iz zemalja regije kako bi razmijenili iskustva oko tako važnog problema.Društvo nastavnika opće/ obiteljske medicine nastavu izvodi i kroz praktični rad, na kongresu je organizirano 6 istovjetnih radionica o načinu upotrebe spirometrije, kao i interpretaciji spirometrijskih nalaza.

Nadalje, moram istaknuti našu odličnu suradnju s farmaceutskim i ostalim tvrtkama. Bez njihove pomoći i podrške ovakvi skupovi kao i niz radionica koje su održane diljem RH se ne bi mogli održati. Satelitski simpoziji sponzorirani od tih tvrtki prezentirat će nove rezultate kliničkih studija, utemeljene na medicini baziranoj na dokazima.

Na kraju osim profesionalne potrebe za poboljšanjem saznanja liječnika obiteljske medicine o novostima u zbrinjavanju bolesnika s respiratornim bolestima, kongres je prilika za kolegijalne susrete i neformalna druženja. Iako socijalni program baš i nije bogat, jer je DNOOM usmjeren prvenstveno edukaciji, mišljenja sam da opuštanja i zajedničkog druženja neće nedostajati.

S poštovanjem,
Prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković
Predsjednik Društva nastavnika opće/obiteljske medicine
Predsjednik Kongresa

Patronage

The International Congress is held under high patronage:

THE PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF CROATIA, PROF.DR.SC IVO JOSIPOVIĆ

MAYOR OF THE CITY OF ZAGREB, MILAN BANDIĆ

CROATIAN CHAMBER OF NURSES

MINISTRY OF HEALTH

CROATIAN MEDICAL CHAMBER

News

DNOOM Conference in Online Bookstore

Zbornici sva tri održana kongresa Društva nastavnika opće/obiteljske medicine "Zbrinjavanje bolesnika s najčešćim psihičkim poremećajima u obiteljskoj medicini", "Bolesnik sa šećernom bolesti u obiteljskoj medicini danas" i "Bolesnici s respiratornim bolestima u...

E-learning 3rd DNOOM Conference

Poštovane kolegice i kolege, III kongres DNOOM-a dostupan je kao online tečaj trajne edukacije i bodovan od strane HLK s 10 bodova. Uvjet za dobivanje bodova je 55% pregledanih predavanja. Tečaj je dostupan online na adresi www.e-medikus.com.