VII. Kongres: Gastroenterološke bolesti u obiteljskoj medicini

Datum održavanja

10. - 13. Ožujka, 2016

Mjesto održavanja

Hotel Antunović
Zagreb, Hrvatska

b

Organizator kongresa

Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine

Teme

 • Kvaliteta zbrinjavanja gastrointestinalnih bolesti u obiteljskoj medicini
 • Dispepsije, GERB, ulkusna bolest
 • Bolesti jetre, steatoza, nealkoholna masna degeneracija jetre, ciroza, virusni hepatitisi
 • Bolesti pankreasa
 • Tumori gastrointestinalnog sustava
 • Upalne bolesti crijeva
 • Hitna stanja u gastroenterološkim bolestima
 • Funkcionalni poremećaji u probavnom traktu
 • Probavni sustav i starenje, malnutricija
 • Psihološki pristup bolesnicima s gastroenterološkim bolestima

Radionice na VII. kongresu

Drage kolege,

brojne radionice, njih ukupno 12, sastavni su dio i ovogodišnjeg kongresa. Svaka od njih posebno je odabrana s obzirom na svakodnevne i raznovrsne potrebe liječnika obiteljske medicine, a unutar svake odvojen je dio za praktičan rad.

Ovogodišnja je posebnost da je sudjelovanje na radionicama posebno bodovano od Povjerenstva za medicinsku naobrazbu HLK i to sa 4 boda za pasivno i 6 bodova za aktivno sudjelovanje. Prijave za radionice su otvorene on-line. Pozivamo vas da što prije rezervirate svoje mjesto u radionici jer je broj sudionika po pojedinoj radionici ograničen na 30.

Praktične radionice (nedjelja 13.3.2016.):

 • Spirometrija: pravilno izvođenje i interpretacija nalaza
 • Vanzglobni reumatizam (liječenje lokalnom terapijom: lakat, rame i koljeno)
 • EKG: koronarna bolest srca (rad na primjerima)
 • EKG : fibrilacija atrija, antikoagulantna terapija (rad na primjerima)
 • Liječenje šećerne bolesti oralnim hipoglikemizantnim lijekovima (OHL) i inzulinskom terapijom
 • Komunikacija s pacijentom pri utvrđivanju privremene nesposobnosti za rad: Procjena radne sposobnosti (rad na primjerima)
 • Kronična rana
 • Statistički aspekt kritičkog čitanja medicinskih publikacija
 • Primjena TENS-a, lasera i ultrazvuka u koštano-mišićnim bolestima u obiteljskoj medicini
 • Hitna stanja u obiteljskoj medicini
 • Liječenje boli
 • Kako napisati sažetak za znanstveni rad

Preliminarni program

Drage kolege,

potražite sve što Vas zanima, upoznajte detalje programa 7. Kongresa DNOOMa.

Program možete pogledati ovdje: VII. PROGRAM DNOOM-a

 

Poštovana kolegice, poštovani kolege,

Posebno mi je zadovoljstvo pozvati Vas na VII. Kongres Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM). S ponosom možemo istaći da je Kongres tijekom proteklih šest godina izrastao u jedinstveno mjesto stručnog i znanstvenog okupljanja liječnika obiteljske medicine i tematski zainteresiranih konzilijarnih liječnika različitih usmjerenja kako iz Hrvatske, tako i iz drugih država: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, Rumunjske i Turske. Uz kontinuiranu potporu sponzora, a na tragu aktualnih trendova u svijetu stvorili smo jedinstveno mjesto okupljanja i izvrsnosti u edukaciji na polju primarne zdravstvene zaštite. Ovogodišnji kongres je posvećen bolesniku s gastrointestinalnim poremećajima s kojima se susrećemo u našem svakodnevnom radu. Liječenje, rehabilitacija i podizanje kvalitete života pacijenata s razvijenim kroničnim oboljenjima i invalidnošću predstavlja veliki stručni izazov u svakodnevnom radu.

S ciljem prenošenja najnovijih spoznaja na području gastrointestinalnih bolesti u svakodnevnom radu liječnika obiteljske medicine, pripremili smo niz teoretskih i praktičnih oblika prezentacije znanja. Kao i do sada, predavanja će držati liječnici/nastavnici obiteljske medicine, ali i specijalisti drugih profesija koji u suradnji s nama skrbe o oboljelim pacijentima. I već tradicionalno tijekom kongresa će biti održano niz praktičnih radionica. Kako je zainteresiranost za praktične vještine velika molili bi Vas da se preko naše web stranice unaprijed prijavite i rezervirate unaprijed svoje mjesto. Kao novinu, od ove godine uvodimo posebnu sesiju o prikazima slučajeva. Molili bi vas da se uključite i pošaljete nam svoje interesantne slučajeve. Mi ćemo organizirati interesantnu raspravu između nas obiteljske medicine i specijalista kliničara na vašim prikazima. Kao i dosada predvidjeli smo poseban blok na kojem će sva stručna društva i organizacije putem svojih ponajboljih predstavnika moći ponuditi svoja iskustva vezano uz programe prevencije kroničnih nezaraznih bolesti u kojima obiteljska medicina skoro pa da i ne sudjelje. Kako je ta sesija međunarodna, interesantno će biti čuti iskustva iz drugih zemalja. Vjerujemo da ćemo nastaviti uspješnu tradiciju i još jednom Vam pružiti priliku za novim druženjem te da ćete sa sobom odnijeti spoznaje koje će Vam biti od koristi u svakodnevnom radu.

Veselim se i pozivam Vas na zajedničko druženje na svečanom otvaranju kongresa u četvrtak 10.03.2016. u 19 sati kao i na svečanoj večeri 12.03.2016. u 20 sati.

Prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković

Pokrovitelji

Međunarodni kongres održava se pod visokim pokroviteljstvom:

PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE, GĐA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA, MILAN BANDIĆ

HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA, MS. SLAVA ŠEPEC

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA, MINISTAR PROF. DR. SC. MILAN KUJUNDŽIĆ

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA

Novosti

Zahvala Predsjednice DNOOM prof. dr. sc. Biserke Bergman Marković

Poštovane kolegice, poštovani kolege, Iza nas je sedmi po redu Kongres Društva nastavnika opće/obiteljske medicine koji je bio posvećen bolesniku s gastrointestinalnim poremećajima u obiteljskoj medicini. Kongres je bio iznimno uspješan u svim svojim segmentima od...

Najbolji posteri na 7. kongresu DNOOM

1. Nagradu – kotizaciju za slijedeći kongres DNOOM-a dobila je Kristina Vučemilo studentica 6. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom dr. sc. Valerije Bralić Lang za poster Aseptički meningitis nakon primjene amoksicilina. 2. Nagradu –...

Najbolji prikazi slučaja na 7. kongresu DNOOM

Novost ovogodišnjeg kongresa bila je sesija pod nazivom Prikazi slučaja koja se održavala tijekom četvrtka poslijepodne. Deset kolega iz obiteljske medicine izložili su svoje slučaje koji su im bili zanimljivi i intriganiti, koji se ih dovodili u nedoumice ili im bili...

RADIONICE NA 7. KONGRESU

Drage kolege, brojne radionice, njih ukupno 12, sastavni su dio i ovogodišnjeg kongresa. Svaka od njih posebno je odabrana s obzirom na svakodnevne i raznovrsne potrebe liječnika obiteljske medicine, a unutar svake odvojen je dio za praktičan rad. Ovogodišnja je...