Kako uništiti jednu profesiju
Kako uništiti jednu profesiju
Datum objave: Petak, 21. 1. 2022.

Kada bi Vas to netko pitao, (nevezano za liječničku profesiju o kojoj je riječ) vjerojatno bi na prvu ruku odgovorili da je to teško. Profesija je nešto što se godinama stvara i nije ju laku uništiti. Međutim, je li je baš tako?
Potrebno ju je samo zatrpati i ugušiti papirologijom, opteretiti dodatnim nemedicinskim poslovima, oduzeti edukaciju te umanjivati autoritet liječnika nizom sitnih aktivnosti i onda strpljivo čekati.

Zadnjih par godina svjedoci smo upravo umiranju jedne profesije – obiteljske medicine. Momentalno, obiteljska medicina je na respiratoru i vidjet ćemo kakav će biti ishod. Ništa ne ide u prilog njezinog ozdravljenja, osim kisika da ne umre baš brzo.
Možemo li si mi kao društvo dozvoliti da baza zdravstvenog sustava propadne? Ima li naš proračun dovoljno novaca da glavninu pregleda obavlja specijalistička konzilijarna zdravstvena zaštita?
Promatrajući organizaciju rada obiteljske medicine rekli bi da novaca ima. Od davne 1996. godine s nezavršenom i zato neuspjelom reformom zdravstva, nitko nikada nije postavio pitanje racionalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ). Pita li se itko zašto se visoko školovani kadrovi koriste za administrativne poslove? Ekonomska isplativost takve raspodijele rada nikada nije rađena. Bili su pokušaji suradnje Ministarstva zdravstva s Ekonomskim Institutom početkom 21. stoljeća, ali ta suradnja u praksi nije nikada zaživjela. Tako i danas u timu liječnika obiteljske medicine rade samo jedna medicinska sestra i jedan liječnik, a u opsegu rada pokrivaju svu administraciju, koja je nažalost sve veća i veća. Medicinska sestra je školovani medicinski edukator, a uglavnom radi na poslovima administratora, liječnik obiteljske medicine radi djelom njezin posao (edukacija pacijenata), a dio njegova posla, koji ne stigne obaviti, upućuje u bolnicu (broj kontakata s pacijentima kreće između 100 – 200 dnevno). To bi u prijevodu značilo, edukaciju pacijenata nitko pošteno ne obavlja, dio posla obiteljske medicine se prebacuje na bolnice, ali je zato administracija u potpunosti odrađena. I sve je dobro dok liječnik u preopterećenosti ne pogriješi. Za svoj rad liječnik obiteljske medicine ima i krivičnu odgovornost.
Obiteljska medicina tako postaje potpuno neinteresantna struka, mladih ljudi jedva da i ima. Nitko se 22 godine ne školuje da radi administrativni posao. Sve se vrti u krug oko loše obavljenog i nekvalitetnog posla, a koji se jako skupo plaća. Na pitanje – „Imamo li mi novac za takvu organizaciju rada?“ nameće se odgovor „Očigledno imamo, godinama se ništa ne mijenja, osim što se sve više i više
povećava nemedicinski dio posla, a medicinski dio se sve više i više prebacuje na bolnice.“

Nakon „racionalnosti“ u organizaciji rada, pogledajmo i razumnost pojedinih odluka. Rade li brze antigenske testove za cijelu populaciju liječnici PZZ igdje u Europi? Postoji li zemlja u Europi koja je širom otvorila vrata PZZ u doba pandemije svima (bolesni, zdravi, sa simptomima, bez simptoma – svi u istoj čekaonici kod liječnika obiteljske medicine).
Nakon takvih odluka, postaje jasno zašto je obiteljska medicina na respiratoru. Približavamo se točki kada će njen povratak u kvalitetan i dobar život biti teško izvesti.

U ime DNOOMa
Prof. dr. sc. prim. Biserka Bergman Marković

Pogledaj još

Poziv na redovnu skupštinu DNOOM-a

Poziv na redovnu skupštinu DNOOM-a

Pozivamo Vas da prisustvujete redovnoj Skupštini koja će se održati u petak, 15. ožujka u 18:45 sati u sklopu XV. Kongresa. Skrećemo pažnju na statutarnu odredbu da pravo glasa na Skupštini imaju samo redoviti članovi DNOOM-a. U slučaju spriječenosti  osobnog dolaska...

Tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini – Zagreb, Siječanj

Tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini – Zagreb, Siječanj

Poštovani kolege liječnici obiteljske medicine, Ponavljamo tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini u Zagrebu (13.01. - 14.01.2024.) na lokaciji Češke Beseda u Zagrebu adresa,Ul. Pavla Šubića 20, 10000, Zagreb. Program tečaja se nalazi u nastavku. Prijava na...