Objavljen preliminarni program XI. kongresa
Datum objave: 10. lipnja 2020.

Poštovani kolege liječnici obiteljske medicine,
pred nama je još jedan kongres posvećen trajnoj medicinskoj izobrazbi liječnika obiteljske medicine. Ovaj smo put cijeli kongres posvetili intervenciji, nevezano je li ona dijagnostička i/ili terapijska, te vještinama koje su potrebne u radu obiteljskog liječnika.
Zašto smo izabrali baš tu temu? Svjesni smo sadašnje pozicije obiteljske medicine u zdravstvenom sustavu u kojoj se liječnika obiteljske medicine sve više pretvara u administrativnog radnika, neracionalno zanemarujući njegova znanja i mogućnosti, no i velika ulaganja u njegovu izobrazbu. Potreban je velik, ali i zajednički napor cijele obiteljske medicine u očuvanju naše prelijepe struke. Samo zajedno možemo osigurati opstanak naše struke, samo zajedno možemo osigurati da medicina ostane u našim ordinacijama, da se ne pretvorimo u administrativne radnike, u skretničare. Put koji nam je namijenjen polagano, ali sigurno i sustavno vodi u smrt naše profesije. Stoga uložimo zajednički napor da medicinu zadržimo u ordinacijama obiteljske medicine. Pokažimo da znamo raditi, da smo voljni biti ulaz u sustav, koji ne samo da zadržava nepotrebno trošenje skupih bolničkih resursa nego i kompetentno i kvalitetno skrbi o svojim pacijentima. Pokažimo da smo voljni uložiti u svoje znanje i kompetentno stati iza svojih odluka.
Koja je uloga Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) u procesu očuvanja obiteljske medicine? Sva naša događanja od sada će biti interaktivna. Trebamo vaše mišljenje, trebamo vaša pitanja i vaše aktivno sudjelovanje kako bi naše djelovanje u pružanju kontinuirane medicinske edukacije bilo što kvalitetnije.
Tijekom cijeloga kongresa imat ćete mogućnost interaktivnog pristupa svim događanjima. Nastojimo da sva naša izlaganja budu otvorene rasprave s vrhunskim stručnjacima, ali i s vama. Stalo nam je do vašeg mišljenja.
Kongres je otvoren svima, liječnicima praktičarima kojima je potrebno novosti iz medicinske znanosti približiti na jednostavan i praktično upotrebljiv način, onima koji žele sami pokazati svoja iskustva, onima koji žele dobiti ekspertno mišljenje o svojim dilemama, onima koji žele izmijeniti svoja iskustva s kolegama iz struke, jednostavno svima koji ustrajno rade i svakodnevno vode bitku za svakog pacijenta usprkos manjku vremena i višku nepotrebnih administrativnih obveza.
Veselim se zajedničkom druženju, u ime Organizacijskog i Znanstvenog odbora kongresa srdačno Vas pozdravljam.
prof. dr. sc. prim. Biserka Bergman Marković, predsjednica DNOOM-a

Pogledajte preliminirani program ovdje .

Pogledaj još

Video snimke predavnja sa XV. kongresa

Video snimke predavnja sa XV. kongresa

Poštovani kolegice i kolege, dragi prijatelji i suradnici DNOOM-a Iako je protekli kongres već iza nas, želimo reći još jednom veliko hvala svima koji su prisustvovali našem kongresu te onima koji su trudom i radom pomogli da naš XV. Međunarodni kongres Društva...

Pojam dugotrajnog COVID-a

Pojam dugotrajnog COVID-a

Pune četiri godine od početka COVID-19 pandemije su iza nas. Uz sve simptome akutnog COVID-a vrlo brzo smo se upoznali i s pojmom dugotrajnog COVID-a (engl. long COVID, LC), odnosno post COVID sindroma. LC se povezuje s više od 200 različitih simptoma, a najčešće ga...