Osvrt
Osvrt Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti.
Datum objave: Srijeda, 17. 8. 2022.

Poštovani gosp. Ministar zdravstva, prof. dr. sc. Vili Beroš,

dostavljamo Vam osvrt Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ). Već godinama se želi osnažiti primarna zdravstvena zaštita (PZZ) po Štamparovom modelu (pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti svima, bez obzira na materijalne mogućnosti), ali samo deklarativno.  Bez obzira na uložene napore, uspjeh je izostao, PZZ tone u lošoj organizaciji.

Najvažniji od nagomilanih problema u PZZ kao što su diskriminacija u mogućnosti edukacije, diskriminacija liječnika u stjecanje osobnog dohotka za isti posao u PZZ kao i prema liječnicima u bolnicama i preveliko opterećenje nemedicinskim poslovima, prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne rješavaju se i dalje.

Oformljeno je Savjetodavno tijelo za provedbu reforme zdravstvenog sustava, a na temelju Zakona o sustavu državne uprave i Uredbe o općim pravilima za unutarnje ustrojstvo državne uprave, u kojem nema niti jednog predstavnika Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM).  Možda je potrebno napomenuti da se nastavnici, članovi DNOOM-a, dugi niz godina bave i problemima organizacije rada u PZZ i vrsni su stručnjaci iz tog područja.

Predlažemo da izaberete bilo kojeg od navedenih nastavnika, članova Izvršnog i Znanstvenog odbora DNOOM, a koji će svojim dugogodišnjim iskustvom doprinijeti izradi zakonskih rješenja koja će doprinijeti  jačanju PZZ i  rješavanju  nagomilanih dugogodišnjih problema.

Članovi Izvršnog i Znanstvenog odbora DNOOM (abecednim redom):

 1. Dr. sc. Nina Bašić Marković, Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
 2. Prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, redoviti profesor u mirovini
 3. Doc. dr.sc. Leonard Bukmir, Katedra za obiteljsku medicinu Sveučilišta, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
 4. Prof. dr. sc. Ines Diminić Lisica, Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
 5. Prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, redoviti profesor Katedre za obiteljski medicinu Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku
 6. Prof. dr. sc. Milica Katić, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, redoviti profesor u trajnom zvanju u mirovini
 7. Doc. dr. sc. Aleksandar Ljubotina, Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
 8. Doc. dr. sc. Nataša Mrduljaš Đujić, Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
 9. Doc. dr. sc. Branislava Popović, Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
 10. Prof. dr. sc. Sanda Pribić, izv. profesor Katedre za obiteljski medicinu Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku
 11. Doc. dr.sc. Jasna Vučak, Katedra za obiteljsku medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Iako je DNOOM sudjelovao izradi osvrta na ZZZ u radnoj skupini Hrvatske liječničke komore, ipak ponavljamo najveće problemi koji se ne rješavanju ovim ZZZ:

 1. Diskriminacija u mogućnosti edukacije, specijalizacija iz obiteljske medicine. Potrebna je centralizacija u raspisivanju, financiranju, dodjeljivanju i kontroli specijalizacija, kao i planiranje za specijalizacijama pojedinih struka na nacionalnom nivou.  To ne smije biti  spušteno na nivo županija, jer tada bogate županije imaju više mogućnosti slanja na specijalizaciju od onih manje dohodovnih. Liječnici koji sada rade u koncesiji (nisu privatnici kako ih se naziva) također trebaju imati mogućnost specijalističke edukacije. Današnjim oblikom edukacije oni su diskriminirani u odnosu na liječnike zaposlene u domovima zdravlja. Radeći kao individualni ugovorni subjekti s HZZO nemaju mogućnost ostaviti ordinaciju na četiri godine radi odlaska na specijalizaciju. Nakon završenog fakulteta svi liječnici bi trebali izabrati specijalizaciju, po čijem završetku se zapošljavaju.
 2. Diskriminacija u vrednovanju rada liječnika koji rade u domovima zdravlja u odnosu na koncesionare, za isti obavljen posao, kao i u odnosu na liječnike u bolnicama.
 3. Partnerski odnos sa HZZO-om, zajednički rad na ugovaranjima. Rješavanjem velikog opterećenje administrativnim radom, koje zauzima najveći dio radnog dana, ostavlja liječniku vrijeme za medicinski dio posla, rad s pacijentima. Mnoge zemlje su to riješile zapošljavajući dodatnu sestru, administratora, ili vraćajući administrativni dio posla u osiguravajuće društvo.
 4. Osiguranje kvalitete rada u PZZ. Posebno je važno radi osiguranja kvalitete rada u PZZ usvojiti preporuku EU prema kojoj je za vođenje prakse nužna specijalizacijate  se u Zakonu  mora uvesti odredbu prema kojoj voditelji prakse koji od stupanja na snagu ovog Zakona, mogu ući u zdravstveni sustav, samo kao specijalisti obiteljske  medicine

Problemi su veliki i za to je potrebna prava reforma PZZ. Pitanje je samo kakvo zdravstvo na primarnoj razini želimo. Danas imamo situaciju u kojoj su privatne poliklinike brojčano i snagom nadjačale PZZ. Svjesni smo da svako jačanje PZZ smanjuje profit privatnim poliklinikama. Također smo svjesni da jačanjem PZZ omogućujemo pristup zdravstvenoj zaštiti svim stanovnicima Republike Hrvatske, nevezano za materijalne mogućnosti. U nekim zemljama Europske unije imaju pravu renesansu obiteljske medicine, svjesni da je s najmanjim ulaganjem kvaliteta zdravstvene zaštite veća. Profesionalni nastavnici koji se dugi niz godina bave i organizacijom rada u PZZ u RH, a upoznati su i s načinom rada i u drugim zemljama EU, mogli bi svojim znanjem i iskustvom pomoći u reformi zdravstvenog sustava.

U ime DNOOM, predsjednica prof. dr.sc. Biserka Bergman Marković

Zagreb, 16.08.2022.

Pogledaj još

Predstavljanje cjepiva APPEXNAR

Predstavljanje cjepiva APPEXNAR

Poštovani, pozivamo Vas na predstavljanje cjepiva APPEXNAR koje će se održati u hotelu Garden Inn, Zagreb 21.09.2022, s početkom u 19:00 sati u organizaciji tvrtke Pfizer. Moderator: Prof. dr. sc. Marija Santini   PROGRAM Pneumokokna bolest Doc.prim. dr.sc....

Helicobacter pylori i izvanželučane manifestacije

Helicobacter pylori i izvanželučane manifestacije

Drage kolegice, dragi kolege, pozivamo Vas na webinar koji će se održati 29. rujna 2022. godine u 19:00h u hibridnom obliku uz online prijenos. Nakon izvršene registracije za sudjelovanje, na svoju e-mail adresu dobit ćete link za praćenje webinara. Registriraj se za...