Posjet DNOOM-a predsjedniku Milanovicu
Posjet predstavnika DNOOM-a predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću
Datum objave: Četvrtak, 17. 3. 2022.

Dana 28. veljače 2022. godine predstavnici Društva nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM) na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. prim. Biserkom Bergman Marković razgovarali su s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem o vodećim i dugogodišnjim problemima liječnika obiteljske medicine. Radilo se o trećem posjetu predstavnika DNOOM-a jednom od predsjednika Republike Hrvatske. Na prvom posjetu su kod predsjednika Josipovića uz DNOOM bili prisutni i predstavnici zemalja članica Asocijacije liječnika opće/obiteljske medicine jugoistočne Europe u cilju prezentiranja uspješne međunarodne suradnje kroz brojne aktivnosti. Na drugom posjetu, predstavnici DNOOM-a predstavili svoj rad i publicističku djelatnost.

Posjet predsjedniku

Izvor slika: „Ured Predsjednika RH, Ana Marija Katić“

Konačno, u ovom posjetu najviše je bilo riječi o kvalitetnoj kontinuiranoj edukaciji liječnika koja može znatno poboljšati svakodnevni rad, a za njezino izvođenje nužna je specijalizacija iz obiteljske medicine. Posljednji veći natječaji za provođenje specijalizacije iz obiteljske medicine provedeni su 2019. godine, sve je veći broj specijalista opće/obiteljske medicine na kraju svoje karijere, a interes mladih liječnika za našu struku rapidno pada. Znamo da je gotovo trećina liječnika u obiteljskoj medicini starija od 60 godina te je nužno što prije razraditi kvalitetan plan provođenja specijalističkog usavršavanja na nacionalnoj razini koji ne bi ovisi o budžetu pojedine ustanove.

Unatoč brojnim konstruktivnim idejama kako članova DNOOM-a tako i drugih udruga obiteljske medicine u Hrvatskoj, nadležno Ministarstvo zdravstva nije prepoznalo naš trud i nastojanja za unapređenjem naše struke. Suprotno predloženom, svakodnevni rad sve je pretrpaniji administrativnim poslom, dok se pravi medicinski posao prebacuje na sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu što značajno povisuje troškove izdvojene za zdravstvo. Također je bilo i govora o novom nacrtu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem je posebno istaknuta velika odgovornost liječnika opće/obiteljske medicine u vođenju dokumentaciju o svakom pacijentu te nezadovoljstvo istim.

Sveukupno, potrebno je osmisliti drugačiji sustav administriranja u medicini koji bi dozvolio liječnicima da rade posao za koji su i školovani, pri čemu uvođenje administratora u ordinacije opće/obiteljske medicine nije pravo rješenje. Osim predsjednice DNOOM-a, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su prisutni članovi iz više krajeva Hrvatske, dopredsjednica prof. dr. sc. prim. Milica Katić, članice Izvršnog odbora DNOOM-a doc. dr. sc. Jasna Vučak, prof. dr. sc. Ines Diminić Lisica, doc. dr. sc. Valerija Bralić Lang i izv. prof. dr. sc. Sanda Pribić te mladi nastavnici Juraj Jug, specijalizant obiteljske medicine i Diana Sabljak Malkoč, specijalist obiteljske medicine. Predsjednik Milanović podržao je naša nastojanja za unapređenjem opće/obiteljske medicine u Hrvatskoj konstruktivnim savjetima za nastavak borbe za bolje sutra.

 

Pogledaj još

Poziv na redovnu skupštinu DNOOM-a

Poziv na redovnu skupštinu DNOOM-a

Pozivamo Vas da prisustvujete redovnoj Skupštini koja će se održati u petak, 15. ožujka u 18:45 sati u sklopu XV. Kongresa. Skrećemo pažnju na statutarnu odredbu da pravo glasa na Skupštini imaju samo redoviti članovi DNOOM-a. U slučaju spriječenosti  osobnog dolaska...

Tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini – Zagreb, Siječanj

Tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini – Zagreb, Siječanj

Poštovani kolege liječnici obiteljske medicine, Ponavljamo tečaj I kategorije EKG u obiteljskoj medicini u Zagrebu (13.01. - 14.01.2024.) na lokaciji Češke Beseda u Zagrebu adresa,Ul. Pavla Šubića 20, 10000, Zagreb. Program tečaja se nalazi u nastavku. Prijava na...